Skip to main content

Autor: PC Press

Iako nije njen gradivni element, eZdravstvo predstavlja jedno od ključnih polja primene tehnoloških rešenja Četvrte industrijske revolucije.

Veštačka inteligencija, obrada ogromnih količina podataka u realnom vremenu (Big Data Anatytics), automatizacija i robotizacija, Internet stvari (IoT), telemedicina i potpuni prelazak na klaud dostignuća su koja svoju praktičnu realizaciju traže možda ponajviše upravo u domenu eZdravstva.

Svetska zdravstvena organizacija eZdravstvo određuje kao efikasno i bezbedno korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija u funkciji podrške zdravlju i aktivnostima koje su sa njime u vezi: medicinskim uslugama, zdravstvenom nadzoru, stručnoj edukaciji i literaturi, istraživanjima i razvoju i drugim.

Iza ove stručne definicije, međutim, nalaze se vrlo konkretne, tektonske izmene čitave paradigme funkcionisanja sistema zdravstvene zaštite i usluga, ali i primena inovativnih medicinskih procedura i alata, do skora nezamislivih široj javnosti.

eZdravlje će biti zapažena tema ovogodišnje konferencije BIZIT. Pored razmatranja globalnih trendova i aplikacija, biće reči i o odnosu naše države prema ovoj oblasti i koliko je njena implementacija kod nas deo rešenja za sistemske probleme koji tište naš sistem zdravstvene zaštite i usluga.

Na panelu “E-zdravlje: Srbija – kula zdravlja” govoriće Dragana Lukić (Roche), Marijana Vasilesku (Medigroup), Vukašin Radulović (Heliant), Miloš Nikolić (Galenika), Strahinja Mavrenski (MNA), Vasilije Kodžopeljić (Schneider Electric), uz uvodno izlaganje i moderaciju Uroša Bogdanovića.