Skip to main content

Autor: PC Press

Širom sveta, zastupljenost i pokrivenost 5G mrežom je vrlo šarolika. Neki već uveliko razvijaju 5G mrežu, neki bi želeli ali nema dovoljno sredstava ili interesovanja, a neki ni ne razmišljaju o uvođenju – često iz sasvim bizarnih razloga kao što je strah da 5G ugrožava zdravlje, iako se taj strah uvek ponovo javljao sa svakom novom „G“ generacijom mobilne mreže.

Iako prodaja 5G kompatibilnih pametnih telefona raste, 5G mreže na planeti su još uvek nekako usitnjene. Prema podacima kompanije Canalys, 5G telefoni su činili 37% globalnih isporuka u prvom kvartalu 2021. godine i mogli bi se popeti na 43% uz ukupni porast telefonskog tržišta od 12%.

Najveće pomake beleže azijske zemlje, ali tu je ujedno najveća raznovrsnost rešenja. Čak tri južnokorejske kompanije sarađivale su na uvođenju mobilne 5G mreže još od 1. decembra 2018. godine: SK Telecom, LG Uplus i KT, a čak tri bežična operatera zvanično su dovela 5G u Kinu još 31. oktobra 2019. godine: China Mobile, China Telecom i China Unicom. Severnoamerikanci već nekoliko godina prate kako se 5G mreže pojavljuju na sporadičnim mestima, u ograničenom obimu, uglavnom zbog elementarnih izazova 5G mreža. Procene kažu da će do 2023. godine oko 32 procenta severnoameričkih mobilnih veza biti na 5G mreži. USA pokriva trenutno dostupan 5G fiksni bežični širokopojasni Internet kompanije Verizon (sporadično i nekih drugih), a Verizon, AT&T i T­Mobile, uz nekoliko manjih kompanija, imaju mobilne 5G opcije. Južna Amerika je manje­više u eksperimentalnoj fazi, sa sporadičnom komercijalnom ponudom. Prednjače América Móvil (Meksiko) i Telefónica Colombia, a testovi i ponuda se baziraju na Ericsson i Nokia rešenjima. I pored činjenice da Evropa ima dve od tri vodeće kompanije (Ericsson i Nokia) koje se bave 5G infrastrukturom i standardima, rezultati nisu spektakularni. Svaki komentar za Srbiju (i neposredno okruženje) je izlišan, uz komentar da je i jedina eksperimentalna 5G bazna stanica na kraju demontirana na zahtev okolnog stanovništva.

Ono što je sigurno je da 5G predstavlja moćnu polugu za proizvođače i tržište. Globalna isporuka 5G telefona nastavila je da raste u prvom kvartalu 2022, čak i kada su isporuke 4G LTE, 3G i 2G telefona opale na godišnjoj osnovi u kvartalu, naveo je Strategy Analytics u svom izveštaju. Drugi kvartal zaredom 5G pametni telefoni prednjačili su u ukupnim tehnologijama telefona po isporukama u kvartalu, što predstavlja ohrabrujući podatak.

Prvog dana (9. novembar) predstojeće devete po redu BIZIT konferencije, predviđena je tema Everything smart u okviru koje će biti reči o pametnim gradovima ali i o 5G izazovima. Eminentni stručnjaci govoriće sa bine hotela Crowne Plaza i odgovarati na sva pitanja i nedoumice posetilaca.

Pored ove teme, na BIZIT-u će biti reči i o mnogim drugim aspektima digitalne transformacije poslovanja i kako nam tehnološke inovacije mogu pomoći u unapređenju poslovanja i radnog okruženja. Tako ćemo drugog dana govoriti o data centrima, sajber bezbednosti, IoT, AI, mašinsko učenje i IT obrazovanje. Ono što nikako ne možemo zaobići su naravno i poslovni softveri (ERP, CRM, BPM, WMS, DMS rešenja), Big Data, poslovno izveštavanje, Risk management, kao i upravljanje, odlučivanje i kontrola poslovnih procesa…

Sve ovo je više nego dovoljan razlog da ukoliko ozbiljno razmišljate o osavremenjavanju svojih radnih procesa i poslovanja, obezbedite svoje mesto na najvažnijem poslovnom događaju ove jeseni, prijavite se već sada za učestvovanje i vidimo se na BIZIT-u!