Skip to main content

Autor: PC Press

Tradicionalna manifestaciju BIZIT, koju organizuje PC Press i okuplja sve što vredi od domaćeg IT-ja, održana je 9. i 10. novembra u hotelu Crowne Plaza.

Ovogodišnja konferencija pod geslom RE:Start 23, simbolizuje nove početke za godinu koja je pred nama, i koja bi trebala da donese optimizam, rast i unapređenje svih aspekata funkcionisanja IT sektora i digitalnih usluga.

Konferenciju je tradicionalno otvorila direktorka PC Press-a, Vesna Čarknajev, koja je govorila o vodećim trendovima i dešavanjima u industriji, pozdravivši prisutne u optimističnom tonu. Pozdravni govor je održao i Milan Dobrijević, ispred novoformiranog ministarstva informisanja i telekomunikacija, naglašavajući prioritete ministarstva u narednom periodu.

Uvodna predavanja

Prvo predavanje je održao profesor Dragan Đuričin, redovan profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, predsednik Saveza ekonomista Srbije petnaest godina, te član Ekonomskog saveta Vlade Republike Srbije skoro jednu deceniju. On je govorio o makroekonomskim pokazateljima za 2023. godinu i ekonomskim prilikama uopšte.

„Živimo u vreme univerzalne konektivnosti. Imamo ekonomsku krizu, klimatsku krizu, geopolitičku krizu, biološku krizu, veliki broj problema koji se međusobno prepliću. Naša ekonomija je od 2015. godine u procesu približavanja EU po pitanju ekonomskih performansi, ali je mala, nedovoljno razvijena, ne naročito dobro povezana i pri tome je zemlja bez izlaza na more, a u vremenu deglobalizacije koje će trajati to je veoma opasna stvar.

Poslovni softver

Filip Novak, regionalni menadžer kompanije Salesforce, je potom govorio o izgradnji poverenja sa kupcima. To poverenje mora biti bazirano na konkretnim i egzaktnim podacima, a Salesforce je upravo tu da ponudi odgovarajuća rešenja i sveobuhvatnu poslovnu analitiku kako bi se to postiglo.

Nadovezujući se na ovu priču, prisutnima se obratio suosnivač i CEO kompanije Kameleon Solutions, Igor Jovanovski. On je dao praktičan primer kako funkcioniše realizacija komunikacije i prodaje u praksi, oslanjajući se na interaktivni demo i dajući primer rešenja baziranog upravo na Salesforce tehnologijama. Opisao je primer poslovanja kompanije pre i nakon implementacije CRM rešenja.

Einar Geir Jonsson, CEO kompanije Unimaze Software, je govorio o rešenjima u domenu automatizacije koja ta kompanija nudi. Naglasak je na pojednostavljivanju poslovnih procesa i automatizaciji poslova prodaje.

Mladen Janjić, vođa Android tima u kompaniji AB Soft, je održao predavanje na temu Tehnologija kao lek. U prvom delu izlaganja je bilo priče o velikim izazovima na makro planu, poput kriza u ovom veku i iskustva koje je naučeno iz njih, podacima o razvoju IT industrije, poslovnim izazovima, ali i listama poslovnih trendova za 2023. godinu sa Forbsove liste. Drugi deo je bio posvećen poslovnim izazovima u Srbiji za 2023. s naglaskom na fiskalizaciju i e-fakture.

Potom je za govornicu izašao Dejan Kontić, direktor prodaje kompanije Datalab. On je publici predstavio niz rešenja te kompanije, s naglaskom na Pantheon. Reč je o ERP rešenju koje se koristi ne samo u Srbiji, već i u velikom broju kompanija u okruženju. Koristio je i niz praktičnih primera u domenu poslovanja sa dokumentima, analize statističkih informacija i izveštaja itd.

Oleg Nazarko, CEO kompanije Arigamix, je predstavio istoimeno rešenje. Ono predstavlja karakteristikama i mogućnostima bogatu BPM, ECM i DMS platformu namenjenu širokom krugu poslovnih korisnika. Ovo rešenje je posebno interesantno za manje kompanije, koje nemaju razvijene kompleksne sisteme poslovnih procesa, niti bi imalo preterano smisla uvoditi ih.

CEO kompanije GoPro Petar Miljković se skupu obratio putem video snimka. Govorio je o digitalizaciji, kao i o rešenjima kompanije GoPro za sve vrste biznisa. Posebno se osvrnuo na male kompanije, klijente koji imaju male porodične kompanije i firme koje po svojim dimenzijama i kapacitetima nisu toliko velike, te su često i same u sumnji kakav tip poslovnog softvera im je neophodan.

Smart Life

„Ko je stavio IZI u BIZIT?“ naziv je predavanja koje je održao Branko Đaković, kreativni direktor Tomato Tomato Communications.

„Pitanje za vas – šta imaju zajedničko pametni gradovi, pametni putevi, pametne škole, pametni dispenzeri, pametne fabrike, pametni frižideri? Sve je pametno, ali ko se vozi pametnim putevima, ko živi u pametnim zgradama, ko koristi pametni frižider? Zajednički im je – čovek. Čovek je osnova svega, i osnovna ideja BIZIT-a, najdelikatniji element svakog sistema,“ istakao je Branko Đaković.

Po prvi put na BIZIT-u imali smo panel posvećen zdravstvu. Panel je održan pod nazivom „Tehnologija kao lek, ali ne bez recepta“, a moderator je bio voditelj BIZIT manifestacije, Uroš Bogdanović koji je inače po obrazovanju upravo lekar. Učesnici panela su bili: Ana Govedarica (Roche Srbija), Vukašin Radulović (Heliant) i Jovana Baćanović (Molekularni biolog i fiziolog). Oni su razgovarali na temu primene modernih tehnologija u zdravstvu, te ponudili svoja gledišta po pitanju toga gde smo danas u modernizaciji zdravstva, te potrebi objedinjavanja obrazovnih sistema koji u sebi sadrže medicinske i informatičke tehnologije i njihove saradnje na odgajivanju budućih stručnjaka.

Dušan Mirković iz kompanije Charge & Go je pričao o digitalnoj platformi i aplikaciji za punjenje električnih automobila, prvoj tog tipa u našoj zemlji. Charge & Go je kreirao jedinstvenu digitalnu platformu u saradnji s finskom kompanijom Virta, kojom se upravlja punjačima električnih automobila i reč je o međunarodnoj platformi potpuno spremnoj za takmičenje na internacionalnom tržištu koje će veoma brzo postati izuzetno konkurentno s porastom broja i upotrebe električnih automobila.

Vanredni profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Dejan Drajić se obratio skupu predavanjem na temu koja je mnogima veoma interesantna, a i široj javnosti postaje sve zanimljivija i koja je jedna od glavnih tema ovogodišnjeg BIZIT-a: Pametni gradovi. Govorio je o ubrzanom rastu gradova, u kojima živi preko 50% svetske populacije koja sada broji 8 milijardi ljudi, te očekivanjima da će se broj stanovnika u urbanim sredinama duplirati do 2050. Takođe će se povećati i broj automobila na putevima, sa 1,2 milijarde 2015. godine na 2 milijarde do 2050. Sa novih 7500 stanovnika na sat, pokrivanjem 3% Zemljine površine, 75% potrošnje ukupne svetske energije i 80% emisije CO2, te očekivanim procentom stanovnika planete od 70%, jasno je da gradovi moraju ozbiljno da porade na svojoj infrastrukturi i načinu funkcionisanja.

Nakon toga je organizovan drugi panel prvog dana BIZIT manifestacije. Reč je o panelu: Pametni gradovi – da li smo spremni? Na ovo intrigantno pitanje odgovarali su učesnici: Prof. dr Oliver Tošković (Filozofski fakultet), Prof. dr Dejan Drajić (ETF), Jelena Adamović (SHARE Fondacija), Pjer Vučković (CETIN). Moderator panela je bio Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik PC Press-a. Razmatrana je problematika pametnih gradova, koji stižu kao realnost koju doskora nismo mogli ni da zamislimo, brzo se naviknemo jer su to korisne stvari, a primećujemo uglavnom kada ne funkcionišu kako treba. Diskutobalo se o urbanim izazovima koje gradovi imaju, a prisutni su bili i predstavnici gradova, koji su govorili o svojim iskustvima o uvođenju pametnih funkcija, odnosno prvim koracima koji su načinjeni ka realnosti pametnih gradova u našoj zemlji.

Goran Ličanin, konsultant Svetske banke je govorio o uvođenju informacionih sistema. Koji su rizici, koji su propusti, kakve su prednosti uvođenja informacionih sistema, za koje svi intuitivno pretpostavljamo da puno pomažu u svakodnevnom poslovanju?

Priču o „najjačima koji ostaju“ je govorio Ivan Stanković, direktor i osnivač COMMUNIS-a. On je govorio o ličnim izazovima i preprekama u svetu marketinga, a njegovo izlaganje je imalo simbolički naziv „Imate li Petlju?“ Predavanje je sadržavalo mnoge detalje iz ličnog i poslovnog puta, uključujući i veoma zanimljivu i inspirativnu priču o Nepalu i penjanju na Himalaje.

Finalno predavanje prvog dana je održao Drago Inđić, docent Računarskog fakulteta i suvlasnik firme Oxquant, Oxford (UK). Tema ovog izlaganja je bio fintech, odnosno primena modernih tehnologija u svetu finansija. Govorio je o vodećim trendovima u ovom svetu i aktuelnostima koje će se vrlo brzo osetiti i kod nas.

Drugi dan BIZIT skupa, najveće regionalne manifestacije koja okuplja sve što vredi od domaćeg i regionalnog IT-ja, i koji organizuje PC Press, donosi teme Data centri i IT infrastruktura, Cyber security i IT dating, odnosno obrazovanje i zapošljavanje.

Uvodno predavanje drugog dana je održao Ivan Kokeza, Executive Consultant, Kokeza Consulting, Zollikon, Švajcarska. Njegovo predavanje se ticalo ljudske dimenzije u IT-ju, odnosno odnosilo se na rukovodstva IT kompanija, te kompleksnosti donošenja odluka u ovako rizično i krizno vreme. Shodno tome i sam naziv – Lider u IT (R)evoluciji.

Potom je za govornicu stupio veliki prijatelj PC Press redakcije, Danko Jevtović, potpredsednik upravnog odbora, ICANN. Tema njegovog predavanja je bio Digital Governance. On je govorio o iskustvu rada u ICANN organizaciji, kao i oblastima rada, te usklađivanja regulatornih tela, državnih organa i međunarodnih organizacija, kao što je upravo ICANN.

Data centri i IT infrastruktura

Naredni govornik je bio Vladimir Uzelac, ICT Solutions Architect u kompaniji A1 Srbija. On je govorio o SD-WAN rešenju koje je u ponudi ovog telekomunikacionog operatera. A1 Srbija je sa rebrendingom koji se desio prošle godine postavio sebi za cilj da bude partner u digitalnoj transformaciji, te je veliki fokus stavio na biznis i digitalno poslovanje, koje je dosta dinamično. Upravo su bezbednost, cloud i IT rešenja u fokusu.

Slobodan Stanković, direktor kompanije Vesimpex je govorio o rešenjima u ponudi ove kompanije i ilustrovao na koje sve načine je ova kompanija učestvovala u industrijskim poduhvatima i na koje je sve načine IT pomagao razvoj industrije u proteklom periodu. Naravno, naglasak je bio na IT infrastrukturi, data centrima i opremi.

Goran Andrić, menadžer prodaje u kompaniji Telekomunikacije Računari Servisi (TRS) je predstavio mrežnu opremu u ponudi te kompanije, namenjenu bežičnim, žičanim mrežama, kao i data centrima. Naglasak je bio na Alcatel-Lucent Enterprise aktivnoj mrežnoj opremi za data centre.

U Srbiji je nedavno otvorena kancelarija kompanije Rittal, vodećeg svetskog proizvođača sistemskih rešenja za industriju i IT infrastrukturu, koja obuhvata razvodne ormane, sisteme za napajanje, sisteme klimatizacije i sisteme za automatizaciju procesa izrade upravljačkih i energetskih ormana. Upravo je Dejan Dokmanović, izvršni direktor kompanije Rittal za Srbiju i Hrvatsku praktično odmah po pokretanju kancelarije došao na BIZIT, znajući da je to pravo mesto za njegovu kompaniju.

Drugi deo segmenta posvećenog IT infrastrukturi je otvorio Aleksandar Bukva, Key Account Manager Secure Power, Schneider Electric. On se bavio temom energetske efikasnosti data centara.

Ante Maršić, Channel Sales Director, CEE u kompaniji Vertiv je održao predavanje na temu „7 good ways to reduce downtime in a Data Center“, odnosno, kako je on to nazvao, „7 dobrih načina da vaš vasi korisnici ne zovu jer nisu zadovoljni“. Vertiv je kompanija koja je fokusirana na IT infrastrukturu i data centre i kao takva ima bogato iskustvo u oblastima optimizacije svih oblasti vezanih za data centre, kao i poslovanja uopšte.

Tehnički direktor kompanije Konvereks, Srđan Milićević, je rekao da je situacija sa energetikom veoma teška – cene skaču, a stabilnost našeg elektroenergetskog sistema pada. Stoga je tema budućnosti IT infrastrukture i načina njene zaštite, a samim tim i zaštite poslovanja koje se oslanja na tu infrastrukturu, nešto što je najvažnije u ovom trenutku.

Potom je na binu došao gost iz inostranstva –  Ábel Szabó, Cloud Architect and Authorised Trainer, Devoteam G Cloud Sweden. On je govorio o značaju cloud rešenja, ali i implementacija koje moraju biti takve da postoji maksimalno poverenje kako bi učinkovitost cloud rešenja bila što veća i kako bi ono omogućilo da se poslovni proces obavlja što lakše. „Bezbednost bez stresa“ je moto koji pokreće ovu švedsku kompaniju koja kreira bezbednosna rešenja za cloud. Devoteam G Cloud je Google cloud partner.

Skladištenje podataka je takođe veoma važan segment kritične IT infrastrukture. Upravo je to bio fokus prezentacije koju je održao Nikša Stepanović, Koordinator prodaje u kompaniji Braineering. Ona je nosila naziv „Storidž rešenje otporno na budućnost“ i u njoj je predstavljen niz rešenja za skladištenje podataka koja ispunjavaju moderne zahteve tržišta koje se sve više bazira na data centrima, pohrani podataka u cloud i permanentnoj dostupnosti podataka.

Finalno predavanje segmenta posvećenog IT infrastrukturi je održao Dejan Stanivuk, Product Manager u kompaniji ENEL PS. Tema prezentacije je bila „Praćenje i upravljanje složenom IT infrastrukturom“. On je govorio o softverskom rešenju koje je predviđeno za upravljanje IT infrastrukturom, što je takođe važna i složena tema koja će u vremenu koje je pred nama i sa usložnjavanjem sistema koji treba nadzirati dodatno dobijati na značaju.

Cyber security

Segment posvećen sajberbezbednosti je otvorio Zvezdan Horvat, Profesionalni direktor, Adizes Institute Worldwide. Njegovo izuzetno interesantno predavanje je privuklo puno pažnje prisutnih, naročito zbog brojnih „insajderskih“ uvida u poslovanje jednod od najvećih giganata IT industrije koji je ovih dana u velikim problemima. Sve će vam biti jasno kada shvatite da je naziv prezentacije: „Zašto Facebook mora da promeni organizacionu strukturu?“

Ivan Mladenović, Channel Manager u kompaniji Check Point je držao prezentaciju pod nazivom „You deserve the best security“. Checkpoint je izraelska kompanija, i uživa visoku reputaciju u sferi sajberbezbednosti. Veliki broj kompanija, ali i startapova u ovoj sferi dolazi iz Izraela, a tamo se školuje ogroman broj sajberstručnjaka, toliki da su drugi u svetu posle Sjedinjenih Država po broju inženjera specijalizovanih za sajberbezbednost koji izlaze sa tamošnjih akademskih studija.

Potom je jedna dama dobila reč. Milica Šćepanović, rukovodilac konsaltinga u kompaniji MCB, je govorila o poslu budućnosti – reč je o Data Science pozivu. Ona je donela i vrlo jasno objašnjenje zašto je ova profesija sve popularnija, a primera radi, 2020. godine je Data Science profesija u SAD proglašena za treće najpoželjnije zanimanje.

Najzad, prisutnima se obratio i Žarko Kecić, rukovodilac IKT sektora u RNIDS-u. Njegovo izlaganje se odnosilo na temu DNS-a i sajberbezbednosti. On je govorio o tri stuba informacione bezbednosti – to su poverljivost, integritet i dostupnost. Poverljivost koja ima za cilj sprečavanje i zaštitu sistema i podataka, integritet koji podrazumeva održavanje doslednosti, tačnosti i verodostojnosti podataka i dostupnost, koja znači da bi servisi i informacije trebali biti stalno dostupni.

Potom je održan panel koji je za temu imao bezbednost na internetu, što podrazumeva sajberbezbednost, ali i druge vrste zaštita i bezbednosti, obuhvatajući sve vrste bezbednosti podataka. Panel „Kako čuvate naše podatke?“ je vodio moderator Luka Milinković (eSigurnost). Učesnici panela su bili: Ljubica Vojinović (A1 Srbija), Žarko Kecić (RNIDS), Dejan Milićević (NLB Komercijalna banka) i Aleksandra Skoko Despenić (Republički zavod za Statistiku). Razmatrani su današnji izazovi u svetu po pitanju sigurnosti podataka, koji se danas nalaze raštrkani po raznim mestima na Internetu koja su u manjoj ili većoj meri izložena bezbednosnim rizicima. Analizirane su najčešće bezbednosne pretnje sa kojima se korisnici susreću u svakodnevnom korišćenju Interneta i komunikaciji putem istog, bilo u privatne, bilo u poslovne svrhe. Razmatrana su bezbednosna pitanja iz različitih uglova – regulatornih organa, telekomunikacionih provajdera, bankarskog sektora, kreatora sajberbezbednosnih rešenja.

Agilno za kraj

Sada već po nekoj tradiciji, finale BIZIT skupa je rezervisano za „agilnu seansu“. Naime, agilna zajednica svojim događajem zatvara skup već nekoliko godina unazad, organizujući zanimljive prezentacije, diskusije, neretko i neku vrstu multimedijalnog spektakla. Sam početak segmenta je iskorišćen za dodelu nagrade Agilni lider godine, koju Agile Humans tradicionalno dodeljuje na BIZIT manifestaciji. Ove godine je laskavo i prestižno priznanje Agilni lider godine dobila Nataša Kažić iz Ananasa.

Panel posvećen agilnoj sceni vodila je kao moderator Marija Nikolić iz Agile Humans. Učesnici panela su bili Nataša Kažić (Ananas), Ilija Studen (ActiveCollab), Jelica Protić (ETF), Igor Jovanović (Modoolar), Nemanja Čedomirović (GrowIT), kao i Vesna Čarknajev (PC Press). Oni su razgovarali na temu „Trendovi u razvoju inovativnih proizvoda“. Kako do inovativnog proizvoda, kako fleksibilan i agilan pristup pomaže u tome. Takođe je istaknuto da u kreiranje proizvoda postoji i emotivna komponenta i da su ljudi i ljudski faktor presudan, nezaobilazan deo inoviranja. Jelica Protić je posebno istakla da je i u ime novog ministarstva nauke ušla inovacija, pa ćemo videti kako će se dalje ove stvari odvijati ne samo na korporativnom, već i na obrazovnom i upravnom planu.

Na samom kraju je Nemanja Čedomirović, CEO kompanije Growit i veliki poklonik skijanja, prisutnima ispričao priču o avanturistima iz Srbije i Nemačke, koji su na dva točka prešli preko najlepših planinskih venaca Zapadne Srbije kako bi otkrili i snimili očuvana prirodna bogatstva i poslali jednu drugačiju sliku Srbije u svet.

Zagonetni kvizovi

Prisutne je animirao Uroš Petrović, koji je bio zadužen za atmosferu, ali i za interesantne zagonetke korišćene za nagradne igre. Zajedno sa voditeljem Urošem Bogdanovićem, prisutne su postavljali pred razne vrste glavolomki i najsrećniji, ali i oni koji su pokazali izvesnu dozu znanja i koncentracije, su sa konferencije otišli s nekom od nagrada. Podeljen je veliki broj nagrada, uključujući monitore, mobilne telefone, pametne uređaje svih vrsta, ali i vaučere za Scrum trening. Sponzori nagradnih kvizova su bili: Sionnet, AOC, Philips, Vivo, Motorola, Huawei, realme i Agile Humans.

BIZIT manifestacija je ovim putem okončana, potvrdivši još jednom svoju snagu i sposobnost da okupi važne ljude u IT industriji na jednom mestu. Naredne godine će biti održan BIZIT koji nas dodatno obavezuje, budući da se radi o desetom, jubilarnom izdanju BIZIT konferencije!