Skip to main content

Autor: Marijana Pečić

Ono što Četvrtu industrijsku revoluciju čini toliko različitom od prethodnih jeste konvergencija i interakcija niza tehnoloških trendova odjednom. Deset glavnih tehnoloških trendova koji pokreću svet su okosnica programa jubilarnog desetog BIZIT-a. Kroz više od 50 predavanja u dva konferencijska dana upoznaćemo te trendove i razgovarati o njihovoj biznis primeni – kako da najbolje iskoristimo ono što tehnologija već može.

Sveprisutno računarstvo – Kompjuteri su svuda oko nas: u našim džepovima, na zglobovima, u automobilima, čak i u našim kućnim aparatima.

Kako se procesorska snaga povećavala a dimenzije čipova smanjivale, navikli smo da računari i drugi uređaji postaju manji, lakši, jeftiniji, moćniji i sveprisutniji. Prosečan pametni telefon današnjice je po većini parametara moćniji od superkompjutera od pre 10 godina. Gledajući unapred, sledeći veliki skok u računarskoj moći će biti kvantni računar. Kako će se koristiti ta nezamisliva brzina i moć!

Sve povezano i sve pametno – Poznato je da Internet stvari (IoT), objedinjuje pametne televizore, pametne satove, pametne tastere i mnoge druge naprave. Internet stvari se odnosi na sve veći broj inteligentnih, povezanih uređaja i objekata koji su sposobni da prikupljaju i prenose podatke.

U budućnosti će biti povezano sve što se može povezati. Ne samo u pogledu uređaja i proizvoda, već i prostora u kom živimo i radimo. Od pametnih, povezanih fabrika i kancelarija do čitavih pametnih gradova, prostori oko nas će sve više biti opremljeni mogućnošću da nadgledamo šta se dešava i da se ponašamo u skladu s tim. Gde je tu vrednost za biznis!

Datafikacija našeg sveta – Sveprisutno računarstvo i IoT u velikoj meri doprinose ogromnoj količini podataka koji se generišu na dnevnoj bazi. Pored podataka koje generišu mašine, mi ljudi takođe generišemo masu podataka kroz naše svakodnevne aktivnosti, i taj dotok ne pokazuje znake usporavanja.

Kako se mogu koristiti ovi podaci za dizajniranje boljih proizvoda i usluga, poboljšanje poslovnih procesa, kvalitetnije donošenje odluka, i stvaranje novih izvora prihoda, uz puno uvažavanje privatnosti!

Veštačka inteligencija (AI) – Podaci koji se generišu su osnovni pokretač veštačke inteligencije, koja je napravila neverovatne skokove u poslednjih nekoliko godina, posebno kada je reč o „razgovornoj veštačkoj inteligenciji“.

Preduzeća treba što pre da prihvate činjenicu da kupci već sada  očekuju da sve vrste proizvoda i usluga imaju neku vrstu AI sposobnosti.

Proširena realnost (XR) – XR je krovni termin koji predstavlja spektar imerzivnih tehnologija: virtuelna realnost (VR), proširena stvarnost (AR) i mešana stvarnost (MR).

XR je prvenstveno bio poznat po imerzivnom igranju igara, ali danas se primenjuje u industriji, za kreiranje impresivnijih, personalizovanih iskustava za kupce i zaposlene. Na primer, kupci već sada žele da isprobaju proizvode virtuelno – kako im stoji haljina ili kako izgleda nova sofa u dnevnoj sobi, a zaposleni već sada uče na nove, impresivne načine.

Naše iskustvo sveta se već sada odvija u zamagljenom prostoru između stvarnog i digitalnog, a XR samo ubrzava ovu integraciju. Važno je to razumeti i pronaći način kako kroz proširenu realnost stvoriti impresivna iskustva za klijente i zaposlene.

Digitalno poverenje – Cilj je izgraditi bezbedni digitalni svet, gde se transakcije i interakcije odvijaju sigurno i lako.

Mnogi veruju da će blockchain i DTL tehnologija (Distributed Ledger Technology) igrati centralnu ulogu u podizanju digitalnog poverenja i bezbednijim interakcijama. Kako ostvariti napredak u blockchain prostoru!

3D štampa – Već sada za 3D štampanje se može koristiti skoro sve: plastika, metal, prah, beton, tečnost, čak i čokolada. Čitave kuće sada mogu da se štampaju 3D. Ova tehnologija ima potencijal da transformiše proizvodnju. Ona daje mogućnost „pravljenja“ stvari koje se ne mogu lako proizvesti tradicionalnim metodama kao i proizvodnju visokopersonalizovanih ili jednokratnih proizvoda.

Uređivanje gena i sintetička biologija – Uređivanje gena bi moglo, malim promenama u DNK doneti velike skokove u borbi protiv bolesti zbog „loših“ gena kod ljudi, životinja i useva. Sintetička biologija je zadužena za velike promene, spajanje dugih lanaca DNK i njihovo umetanje u organizam. Kao rezultat, organizam se može ponašati drugačije ili imati potpuno nove sposobnosti.

Kakve ovo veze ima s preduzećima? Ogromne! Zamislite koliko se može promeniti način proizvodnje hrane!

Nanotehnologija i nauka o materijalima – Manipulacija materijom na atomskom i molekularnom nivou, već nam je dala neverovatan napredak, od sićušnih kompjuterskih čipova, ekrana pametnih telefona i litijum-jonskih baterija, do tkanina otpornih na mrlje.

Gledajući unapred nanotehnologija ima potencijal da napravi nove, revolucionarne materijale i uređaje za primenu u medicini, elektronici, informacionim tehnologijama, biomaterijalima, energetici, ekologiji, vojnoj industriji…

Nova energetska rešenja – Nuklearna fuzija se često pominje kao čisto i potencijalno neiscrpno energetsko rešenje za budućnost, ali postoji problem – održavanje reakcije fuzije zahteva više energije nego što proizvodi! Zahvaljujući napretku u tehnologiji magneta, možda ćemo videti da reaktor nuklearne fuzije isporučuje neto izlaznu snagu već 2035. godine.

Do tada, treba istraživati, razvijati i primenjivati „zelene“ izvore energije. Dokle smo stigli i šta je realno primeniti a da ušteda i efikasnost budu stvarni i merljivi!

Dođite na BIZIT!

Ključna lekcija iz svih ovih trendova je da ulazimo u eru stalne i brze evolucije, gde se višestruki tehnološki trendovi prepliću jedni s drugima da bi doneli ogromne promene. Za preduzeća, to znači da su dani postepenih tehnoloških nadogradnji zauvek prošli. Stalne promene su put u budućnost!

Da biste bili u toku s najnovijim poslovnim i tehnološkim trendovima, učestvujte na BIZIT konferenciji, gde ćemo 8. i 9. novembra razgovarati o novim trendovima i o tome kako da pravilno izaberemo tehnološke resurse i kako da ih primenimo, obezbeđujući stalni rast. Rezervišite svoje mesto na najvažnijem poslovnom događaju ove jeseni, prijavite se već sada!