Skip to main content

Autor: PC Press

Peti po redu, celodnevni BIZIT seminar o porodičnim kompanijama (19. april 2023, Beli dvor, Beograd) ima jasnu poruku – „Tradicije nemamo, iskustva imamo!“. Na žalost, mi u Srbiji i regionu tradicije nemamo. U poslednjih tridesetak godina obnovljenog privatnog preduzetništva osnivači pokreću kompanije i sada smo u godinama kad biologija čini svoje i osnivači se voljno ili nevoljno povlače. Vreme je za nasleđivanje biznisa.

S druge strane, svakog dana sve više sazreva svest osnivača i naslednika da se odluke po pitanju biznis transfera moraju doneti. Već postoje brojne kompanije koje su prošle (ili prolaze) neizbežan i, uglavnom, ne i lak put tranzicije upravljanja i vlasništva sa osnivača na drugu ili treću generaciju – iskustva imamo.

U ovogodišnjem programu najveću minutažu će dobiti oni koji najviše iskustva imaju – Boris Vukić i Milovan Zvijer. Boris Vukić je pionir rada sa porodičnim kompanijama na našem prostoru, a Milovan Zvijer advokat sa dugogodišnjim iskustvom u procesima prenosa poslovanja. Boris i Milovan svedoče da je u poslednjih nekoliko godina višestruko uvećan obim savetodavnih aktivnosti na pripremi naslednika, osnivača, porodica i kompanija. Metodološki pristup planiranju nasleđivanja u porodičnim kompanijama po „4 pripreme“, uz sinergiju njihovih znanja, iskustva i energije u trenutku dok ove redove čitate primenjuje se u desetak kompanija. Svako od njih dvojice će imati svoj blok od po 45 minuta koji se jednostavno zove „Iskustvo govori“.

Iskustvo govori da uz pravne, organizacione, društvene, porodične, poreske barijere u procesu tranzicije treba voditi računa i o emotivnim barijerama. Svetlane Radenković se redovni posetioci BIZIT seminara o porodičnim kompanijama sećaju jer je govorila o emotivnim barijerama osnivača. Ove godine Svetlana će govoriti o emotivnim barijerama naslednika u procesu nasleđivanja.

Emin Efendira prva radna iskustva stiče u porodičnoj firmi Mega-Em, a zatim preuzima rukovođenje drugom porodičnom kompanijom Mega-trans. Nakon 10 godina se povlači sa pozicije izvršnog direktora i obavlja ulogu člana uprave. U porodičnim kompanijama rade njegova majka i brat a na vrata kompanija kuca najmlađi brat. Važna informacija za one koji ne znaju – Emin je u velikoj meri otvoren i iskren u deljenju svojih iskustava.

Ove godine prvi put će svoje minute dobiti i pripadnik treće generacije – Luka Diel Zadro. Luka će govoriti o tome kako se pripremao, kako je imenovan za predsednika uprave „Dalmacijavina“ koji je akvizirala kompanija njegovog dede, da li se lakše razume sa njim ili sa ocem, šta je sve činio i čini da bi povratio sjaj čuvenom brendu „Pipi“ i ko mu u tome više pomaže…

„(Ne)voljno partnerstvo braće i sestara“ naslov je panela koji treba da da odgovor na pitanje da li je lakše kad nas je više iz porodice u kompaniji. Kako je to kad u kompaniji rade brat i sestra čućemo od Mine Vereš, Vinarija Doja, Blace; kako kad su zajedno dva brata od Radovana Jovanovića, Uniplast Čačak, a kako je kad rade tri sestre od Nevenka Jovanović, MPK Trejd, Valjevo. Predstavnik osnivača i roditelja na ovom panelu biće Darko Budeč, – Buck doo, Beograd. U ulozi voditelja naći će se Ivan Stanković poslednjih godina prevashodno prepoznat po autorskoj emisiji „Šta sam sebi ko sam tebi“. Poslednjih trideset godina Ivan je znan i kao osnivač „Communis“ Beograd, ujedno je višestruki otac, i sigurno je da će njegova pitanja iz mnogih uglova biti posebno zanimljiva.

„Kosi tata kosim ja“ naslov je panela u kojem će se pojaviti naslednici i osnivači kod kojih stvari na prvi pogled izgledaju jednostavno – nema braće i sestara i samo je jedno dete (potencijalni) naslednik/naslednica. I opet imaćemo različite priče – Marko Vujović, GPS Insulators, Beograd, sigurnim koracima korača ka poziciji prvog čoveka porodične kompanije, Marko Ilić, Beotim Beograd je na toj poziciji ali ima drugačije planove i Dajana Harhanji, DAK Comerce, Novi Sad koja je započela rad u porodičnoj kompaniji a sada ima svoju. Sem naslednika red je da čujemo kako i osnivač čije dete se još školuje gleda na mogućnost da njih dvoje zajedno rade i tu će nam pomoći Marko Starović, Eurokolor, Beograd.

Za kraj, uvereni smo da se makar jedan dan u godini u Beogradu mora posvetiti isključivo deljenju rešenja, dilema, promišljanja, koraka koje na temu generacijske tranzicije imaju osnivači i naslednici. Menadžeri koji rade u porodičnim kompanija su dobrodošli na naše skupove da bi razumeli šta se dešava tokom tranzicije ali naglašavamo sadržaj je koncipiran da podstakne osnivače i naslednike na rad na pripremama i njih i kompanija i porodica. Dobrodošli na petu konferenciju o porodičnim kompanijama.