Agenda konferencije BIZIT

*Organizator zadržava pravo promene agende

Prvi dan konferencije - 8. novembar

08:15 – 09:00

Registracija učesnika

09:00 – 09:15

Pozdravni govor

Direktor PC Press-a

Vesna Čarknajev

Nakon završenog školovanja u oblasti ekonomije, početkom 90-tih godina, u časopisu ’Računari’ osmislila i realizovala koncept marketinškog funkcionisanja računarskog časopisa. Taj koncept je primenila i dalje usavršila u PC Press-u, čiji je direktor od osnivanja. Kao ljubitelj modernih tehnologija, predano radi na digitalnoj transformaciji PC Press-a, sa ciljem da on i dalje bude najveći i najuticajniji ICT medij u Srbiji.
Zajedno sa kolegama i saradnicima osmislila je koncept konferencije BIZIT, poslovnog skupa koji predstavlja rešenja, nudi alternative i prati trendove u ICT industriji.
Privatno, voli Pariz, Zdravka Čolića i Banovo Brdo.
09:20 – 09:30

Svečano otvaranje

Ministar informisanja i telekomunikacija

Prof. dr Mihailo Jovanović

Dr Mihailo Jovanović je rođen 1972. u Beogradu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, kao jedan od najboljih studenata u generaciji, na kojem je postao i magistar elektrotehničkih nauka. Doktor ekonomskih nauka postao je 2012, da bi svoju drugu doktorsku tezu odbranio iz oblasti matematike i računarskih nauka 2022. godine na Kriminalističko-policijskom Univerzitetu u Beogradu.
Prvu polovinu radnog veka proveo je u Pošti Srbije, čiji je i stipendista bio, kao direktor odgovoran za IT, elektronske komunikacije i razvoj gde je doprineo osmišljavanju i implementaciji novog poštanskog tehnološko-informacionog sistema i izgradnji regionalnih poštansko-logističkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Jedan je od najzaslužnijih stručnjaka što je Pošta Srbije, zahvaljujući digitalizaciji i razvoju elektronskog poslovanja, 2016. godine ostvarila najbolji poslovni rezultat u istoriji svog poslovanja.

Doprineo je u osnivanju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije 2017. godine, kada je postao i njen direktor. Zaslužan je za intezivan razvoj usluga i infrastrukture elektronske uprave, digitalnoj transformaciji javne uprave, napretku digitalne ekonomije, ali i prepoznatljivosti, poverenju i veri građana u eUpravu. Izgradnjom Državnog data centra u Kragujevcu, kao i implementacijom elektronskih usluga Bebo, dobro došla na svet, eVrtić, eUpis, Moja srednja škola, eSanduče, elektronski potpis u klaudu i mnogih drugih na Portalu eUprava ostavio je neizbrisiv trag u digitalizaciji javne uprave u Srbiji.

Godine 2002. dobio je nagradu Ministarstva za nauku, tehnologije i razvoj Vlade Republike Srbije na javnom pozivu za najbolje mlade istraživače i naučnike koji su svojim angažovanjem dali doprinos razvoju nauke i tehnologije, promenama u zemlji, kao i započetim reformama; koji su ostali u zemlji i svojim angažovanjem doprineli njenom sveukupnom bržem razvoju i povezivanjem sa svetom.

Godine 2022. dobio je Nagradu grada Beograda despot Stefan Lazarević koja se dodeljuje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u umetnosti, nauci, medicini, arhitekturi i urbanizmu, poljoprivredi, novinarstvu, obrazovanju, sportu i zaštiti životne sredine. Nagradu je dobio za izuzetni doprinos u organizaciji i realizaciji vakcinacije stanovništva u Beogradu u 2021. godini u okolnostima proglašene svetske pandemije virusa SARS-CoV-2/COVID-19.

Godine 2023. je odlikovan javnim priznanjem – Plaketom Svetog Đorđa, najvišim odlikovanjem grada Kragujevca za pruženu pomoć ovom gradu i njegovim građanima, za izuzetno lično i profesionalno zalaganje i ostvarene rezultate u oblasti digitalizacije, izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu i inicijativu za izgradnju Inovacionog distrikta u Kragujevcu, čime je ovaj grad postao vodeći IT centar u Republici Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

Oženjen je Anetom, otac Stefana i Aleksandra.

09:35 – 10:00

Makro-ekonomske činjenice i očekivanja za Srbiju

Član Fiskalnog saveta, Fiskalni savet Republike Srbije

Nikola Altiparmakov

Nikola Altiparmakov je makroekonomista sa specijalizacijom u oblasti javnih finansija. Studirao je na vodećim međunarodnim univerzitetima, uklјučujući Kalifornijski Univerzitet Berkli u Sjedinjenim Državama i Toronto Univerzitet u Kanadi. Diplomirao je matematiku i ekonomiju kao student generacije, dok je magistrirao ekonomiju sa specijalizacijom u oblasti makroekonomije. Radi u oblasti javnih finansija u Srbiji od 2003. godine. Karijeru je započeo kao analitičar za javni dug u Trezoru Srbije, da bi zatim preuzeo poziciju makroekonomskog analitičara pri makro-fiskalnom odelјenju Ministarstva finansija. U periodu od 2005. do 2007. godine radio je kao ekonomski savetnik u Poreskoj upravi Srbije, gde je pratio proces uvođenja poreza na dodatu vrednost i istraživao mogućnosti reforme poreza na dohodak građana. Sledeće dve godine provodi radeći kao konsultant na projektu penzijske reforme, istražujući mogućnosti za uspostavlјanje fiskalno održivog i socijalno prihvatlјivog penzijskog sistema u Srbiji. Od 2008. godine radi kao fiskalni savetnik na projektu ekonomskog razvoja Srbije, izučavajući dugoročnu održivost javnih finansija u Srbiji. Objavio je veći broj akademskih i stručnih radova iz oblasti javnih finansija u domaćim i međunarodnim stručnim časopisima.
10:05 – 10:30

Industrijski data centri

Vlasnik i direktor, Vesimpex

Slobodan Stanković

Elektroinženjer po obrazovanju i interesovanju koje ne jenjava ni posle 30 godina rada i preko pedeset godina života.
Poslednjih dvadeset godina direktor Vesimpexa: dvojna ličnost menadžera koji se trudi da ostane inženjer, jer iznad svega uživa u realizaciji opipljivih, konkretnih projekata, gde sve ’fercera’ na zadovoljstvo učesnika i korisnika.
Uspešno se oprobao u oblasti industrijske automatizacije, mehatronike i robotike: prva ljubav kojoj i danas ne može da odoli.

Formirao Vesimpex tim za implementaciju IT infrastrukturnih rešenja, koji je uspešno realizovao brojne projekte u proteklih deset godina. Zahvaljujući poštovanju principa ’bez kompromisa’, i dalje su prijatelji sa mnogobrojnim zadovoljnim korisnicima.

10:35 – 10:50

Alcatel-Lucent enterprise AKTIVNA MREŽNA OPREMA sa primerima njene primene

Menadžer prodaje, Telekomunikacije Računari Servisi (TRS)

Goran Andrić

Goran Andrić je diplomirao na Fakultetu za poslovne studije u Beogradu i završio specijalističke studije drugog stepena na studijskom programu Nove računarske tehnologije na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva strukovnih studija u Beogradu. Njegova karijera u industriji telekomunikacija započela je pre 26 godina. Dragoceno iskustvo u svim aspektima telekomunikacionog poslovanja stekao je u kompaniji Pupin Telecom iz Srbije, gde je radio više od 10 godina. Godine 2011. pridružio se prodajnom timu TRS-a i uključio se u složene i kritične projekte. Preuzeo je ulogu menadžera prodaje zaduženog za Alcatel-Lucent telekomunikacijska rešenja i podigao prodaju na sledeći nivo uz udvostručen rast.
10:55 – 11:10

Izazovi kontinuiteta poslovanja

Key Account Manager Secure Power, Schneider Electric

Aleksandar Bukva

Aleksandar Bukva je zadužen za vođenje i razvoj mreže servisnih partnera kao i odnosima sa krajnjim korisnicima na teritoriji Srbije i Crne Gore. Takođe, odgovoran je i za plasiranje Schneider Electric-ovih proizvoda i rešenja fizičke IT infrastrukture data centara.
Prethodno iskustvo je stekao radeći tokom cele karijere u Data Centar i telekomunikacionoj industriji na kreiranju i plasiranju rešenja IT infrastrukture ka krajnjim korisnicima.
11:15 – 11:30

Kafe pauza

11:35 – 11:50

Jedna mreža, jedno IT iskustvo

Regional Sales Manager, Cambium Networks

Kristijan Fabina

Kristijan je zadužen za regionalnu odgovornost, poslovno planiranje, razvoj i stvaranje partnerstava. Kristijan zagovara profesionalna komunikaciona rešenja kompanije Cambium sa konceptom 'Jedna mreža' za tržišta u sektoru gostoprimstva, obrazovanja, zdravstva, telekomunikacija, vlade i vojske. Pre nego što je preuzeo trenutnu ulogu, Kristijan je radio sa vodećim kompanijama na integraciji sistema, telekomunikacionim kompanijama i distributivnim kompanijama tokom poslednjih 17 godina, tako da donosi vrednost u planiranju, prodaji i tehničkim sposobnostima. Kristijan se fokusira na komercijalne odnose kompanije Cambium sa hotelima, kamp naseljima, univerzitetima, telekomunikacionim operatorima, sektorom vlade i generalno sa strateškim partnerima, kako direktno, tako i preko partnerske mreže.
11:55 – 12:10

Efikasnost i energetska efikasnost u data centrima

Solution Specialist, Logo DOO

Igor Kruljević

Diplomirani elektroinženjer telekomunikacija, sa višegodišnjim iskustvom u oblasti telekomunikacionih sistema, elektroenergetskih instalacija i elektronskih komponenti. U kompaniji LOGO zadužen za kreiranje optimizovanih rešenja za sisteme besprekidnih napajanja za različite poslovne objekte, kao i za projektovanje i implementaciju Data centara (besprekidnog napajanja, precizne klimatizacije i ostalih pratećih sistema). Učestvovao u izradi i adaptaciji nekoliko Data centara. Akreditovan od strane Uptime instituta (Accredited Tier Designer).
12:15 – 12:30

All-in-one infrastrukturna rješenja za energetski efikasne Data Centre

Regionalni voditelj poslovne jedinice IT, RITTAL

Goran Premec

S preko 20 godina profesionalnog rada u IT sektoru Goran Premec je sakupio širok spektar znanja i veština. Tokom rada specijalizirao se u IT infrastrukturama, prvo s aktivnim delom IT infrastrukture, a u Rittalu i s kritičnom IT infrastrukturom. Učestvovao je na pripremama i implementaciji više projekata Data centara u regionu, uglavnom za energetski, bankarski, telekomunikacioni i zdravstveni sektor. Energetsku efikasnost i korišćenje nadzornog sistema smatra ključnim elementima u današnjim IT sistemima. Goran danas obavlja funkciju regionalnog voditelja poslovne jedinice IT za SEE.
12:35 – 12:50

Svijet povezivanja kroz mrežna i bežična rješenja

Country Manager Adria & Hellas, D-Link

Ivo Pavičić

Ivo Pavičić radi za kompaniju D-Link u regiji Adria i Grčka već 11 godina. Počeo je kao Sales & Marketing Manager, a sada je na poziciji Country Manager. Sa preko 20 godina poslovnog iskustva, karijeru je započeo u Italiji u industrijskom sektoru gde se specijalizovao za automatizaciju proizvodnih procesa. Kasnije je iskustvo stekao u fintech sektoru prodajući sisteme za personifikaciju kreditnih I debitnih kartica.
Iako ga najviše zanima prodaja i marketing, gde i dalje ulaže u kontinuirano učenje, u D-Linku nadgleda celokupno poslovanje kancelarije u Zagrebu i Atini. Ono što ga posebno ispunjava je svakodnevna interakcija s ljudskim resursima u svim sektorima. S obzirom na raznovrsnost sektora koje D-Link pokriva, celi tim, deli zajednički cilj - pružiti najbolju moguću uslugu Tier 1 (distributerima) i Tier 2 (consumer i business) kupcima. Posebnu pažnju posvećuje radu na B2B projektima, gde kancelarija D –Linka iza sebe ima uspešne instalacije u celoj regiji.
12:55 – 13:10

Postavljanje novih standarda – Data Centar Schneider Electric Razvojnog centra u Novom Sadu

Data Centre Design and Consulting, ENEL PS

Miloš Stojković

Više godina iskustva vezanog za infrastrukturu Data Centra, od Juna 2011. god zaposlen u kompaniji ENEL PS, odeljenje Tehničkih Rešenja.

Sertifikovan je od strane Uptime Institute kao ATD - Accredited Tier Designer. Dizajnirao je nekoliko projekata Data Centara u skladu sa Tier Standardom, nivoa pouzdanosti Tier III i IV.
Sertifikovan je i kao CTDC (Certified TIA-942 Design Consultant) - ekspertiza iz oblasti topologije i specifičnih zahteva infrastrukture Data Centra. Na mnogim projektima je učestvovao kao revizija tehničke dokumentacije u skladu sa najrelevantnijim standardom u ovoj oblasti – TIA942A.

13:15 – 13:30

Kafe pauza

13:35 – 13:50

Usluge za UPS i data centre

Tehnički direktor, Konvereks

Srđan Milićević

Srđan Milićević je završio Elektrotehnički fakultet u Beogradu i stekao zvanje master inženjer elektrotehnike. Tokom fakulteta bio je član upravnog odbora Studenata elektrotehnike Evrope. Posle završenog fakulteta radio je u kompaniji Mašinoprojekt KOPRING gde je projektovao objekte u Evropi, Aziji i Africi. Njegov fokus je bio na besprekidnom napajanju i upravljanju KGH opreme. Razvijao je sisteme merenja i regulacije, centralni sistem za nadzor i upravljanje u javnim i industrijskim objektima. Od 2018. godine je u kompaniji Konvereks, gde radi na projektovanju i izvođenju projekata besprekidnog napajanja.
13:55 – 14:10

Kritična infrastruktura u Gen AI/HPC aplikaciji

Channel Sales Director CEE, Vertiv

Ante Maršić

Ante je master elektroinženjerstva sa bogatim iskustvom na polju prodaje.
Kao Menadžer regionalne prodaje, odgovoran je za proizvode i rešenja u domenu naizmenične struje, namenjene data centrima, komunikacionim mrežama, kao i komercijalnim i industrijskim mrežama.
Planiranje unapred, inovativne tehničke i profesionalne veštine čine ga sposobnim za uspešno identifikovanje izlazak u susret korisničkim potrebama.

Uvek je spreman da se proaktivno suoči sa izazovom i fokusira na napredovanje.

14:15 – 14:30

Kako smo izgradili moderan SOC

SOC menadžer, PULSOC

Petar Bajović

Menadžer bezbednosno-operativnog centra (SOC) u Beogradu, sa dugogodišnjim iskustvom na pozicijama Network Engineer, System Engineer, Network and System Security Engineer. Zadužen za razvoj SOC servisa, nadzor svakodnevnog rada i razvoj SOC tima kompanije PULSOC, članice PULSEC Grupe.
14:35 – 14:50

Sajber bezbednost u digitalnoj eri

ICT Solutions Architect, A1 Srbija

Vladimir Uzelac

Vladimir Uzelac je odgovoran za razvoj proizvoda iz domena umrežavanja, cloud i security rešenja u A1 Srbija. On donosi 15 godina iskustva u IT i telekomunikacijama radeći na transformacionim projektima sa fokusom na umrežavanje, automatizaciju i analitiku. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu, Univerzitetu u Beogradu.
14:55 – 15:20

Umni vatromet

Pisac

Uroš Petrović

Uroš Petrović (1967) je književnik čija dela pomeraju granice u savremenoj literaturi za decu i mlade. Autor je više od dvadeset knjiga (>160 izdanja, > 450.000 primeraka) i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade. Knjige su mu do sada objavljene i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Češkoj, kao i na engleskom jeziku. Po njegovom nagrađenom romanu „Peti leptir“ snimljen je prvi (i jedini) dugometražni 3D film u istoriji srpske kinematografije.
Autor je i više originalnih stonih društvenih igara, od koje su tri nagrađene priznanjem Dobra igračka Prijatelja dece Srbije i dve nagradom Gran Pri za Igračke sa svrhom.
Podsticao naciju na razmišljanje i unutar kultnog serijala Fazoni i fore, kao i u kvizu Lavirint na Javnom servisu Radio televizije Srbije kao Tvorac lavirinta i najteža prepreka za takmičare.
Dobitnik je i većeg broja nagrada za fotografiju (National Geographic, Microsoft, Wikipedia, itd)), koje objavljuje širom planete. Koautor je NTC sistema učenja, i autor koncepta Zagonetna pitanja, kao i programa za usavršavanje Kako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja?, Zagonetne iluzije mozga, Mozgaonica za bolji svet i Misli kreaKtivno.
Gostuje kao predavač na fakultetima, u školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, kao i u kompanijama, na poslovnim forumima i kongresima. Jedan je od prvih zvaničnih kreativnih ambasadora Srbije u okviru nacionalnog projekta Srbija stvara.
Bio je predsednik Mense Srbije i jedan od najuspešnijih rešavača IQ X testa na svetu.
15:25 – 16:20

Ručak

16:25 – 16:40

Digitalizacija zdravstvenog sistema

16:40 – 17:45

Panel E-zdravlje: Srbija kula zdravlja

Moderator: Uroš Bogdanović; Učesnici: Dragana Nikolić (Roche), Marijana Vasilesku (Medigroup), Vukašin Radulović (Heliant), Miloš Nikolić (Galenika), Strahinja Mavrenski (MNA), Vasilije Kodžopeljić (Schneider Electric)

Drugi dan konferencije - 9. novembar

09:00 – 09:30

Registracija učesnika

09:30 – 09:55

Sistem kao celina

Ekonomista

Prof. dr Miodrag Zec

Prof. dr Miodrag Zec je ekonomista i redovni univerzitetski profesor u penziji. Glavna područja njegovog interesovanja su privatizacija i tranzicija. Bio je pomoćnik direktora i savetnik Agencije za privatizaciju i šef radne grupe koja je pripremila nacrt Zakona o privrednim društvima (2003—2004).
Učestvovao u izradi brojnih projekata za potrebe vlada SFRJ, SRJ, Republike Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Pored profesure bavi se konsaltingom za potrebe krupnih preduzeća i banaka.
Prisutan je u javnosti kroz pisanje kolumni, prilozima u dnevnoj štampi i drugim elektronskim medijima. Član je redakcije naučnog časopisa: Panekonomikus, a bio je član redakcija časopisa: Ekonomska misao, Ekonomist, Ekonomske analize, Ekonomike i poslovne politike. Član je Naučnog društva ekonomista i Akademije ekonomskih nauka Srbije. Do sada je objavio, kao autor i koautor, šest knjiga, 34 priloga u tematskim zbornicima i preko 150 članaka u domaćim i međunarodnim časopisima.
10:00 – 10:15

Document Central i BC Insight rešenja

CEO, GoPro

Petar Miljković

Petar Miljković, direktor firme GoPro. Od 1998. u poslovima implementacije ERP rešenja. Počeo kao programer, zatim quality analist, zatim konsultant, zatim direktor. Voli rad s ljudima i rešavanje problema. Najponosniji je kada pomaže kolegama da napreduju i kad vidi da su im klijenti uspešniji nego što su bili pre nego što su im pomogli. Voli košarku, muziku i duga putovanja.
10:20 – 10:35

Implementacija AB Soft ERPa u fabrici za preradu povrća

Implementator softverskih rešenja (ERP)

Zoran Minić

Od 1991. godine do dolaska u AB Soft bavio se računovodstvenim poslovima, poslovima nabavke i prodaje. Ekonomista po obrazovanju - Ekonomista za međunarodni marketing.
U AB Soft– u zaposlen od 2003.godine. Radi na poslovima implementacije poslovnog softvera, projektovanja i organizacije poslovnih procesa u velikom broju preduzeća raznih delatnosti i veličina, obuke klijenata za korišćenje programa i pružanju podrške u vezi sa korišćenjem AB Soft ERPa.
10:40 – 10:55

Šta kupci zaista žele: Očekivanja kupaca u 2024. godini

Marketing menadžer, Kameleon Solutions

Una Kostandinović

Una radi u digitalnom marketingu više od 10 godina. Karijeru je započela u beogradskim agencijama, na pozicijama menadžera društvenih mreža i kreatora sadržaja. Nakon više od pola decenije kreativnog rada, fokusira se na strateško planiranje i upravljanje timovima. Poslednjih nekoliko godina radi kao konsultant. Od 2023. godine je i član Kameleon Solutions tima na poziciji menadžera marketinga. Široj javnosti je poznata kao autor bloga Pola kile digitala. Užoj javnosti – kao ljubitelj Bajage, čokolade i Liverpool FC.
11:00 – 11:25

Automatizacija proizvodnje iz ugla ERP-a

Direktor, IIB

Miloš Bošnjak

Miloš Bošnjak je direktor preduzeća IIB, gde je zaposlen od 1998. i prošao je sve pozicije od: sistem administratora, administratora baze podataka, konsultanta i programera do rukovodioca razvoja. Iskustvo ga je naučilo da „Sve što sija nije zlato“, pa je zagovornik stava da je, prilikom izbora informacionog sistema, potrebno je pronaći pravu meru u odnosu na potrebe i mogućnosti preduzeća, raspoložive kadrove i softverska rešenja, a da on pritom ostvari svoju misiju: pruži potrebne, istinite i pravovremene podatke, kraće rečeno informacije.
11:30 – 11:45

Kafe pauza

11:50 – 12:05

Upravljanje marketing troškovima u CRM-u

Suosnivač i CEO, Kameleon Solutions

Igor Jovanovski

Igor radi u IT industriji više od 15 godina. Karijeru je započeo kao developer, a karijeru je gradio kroz više IT kompanija i marketing agencija na raznim pozicijama od developera do direktora web produkcije. Kompaniju Kameleon Solutions osniva zajedno sa Milanom Radulovićem 2018. godine i od tada je njegov fokus na popularizaciji CRM sistema kako u Srbiji tako i u regionu. Da bi Kameleon postao ono što sada jeste u regionu, svoj prvi veći CRM projekat su morali da urade u Africi tačnije u Nigeriji. Kako je sve to izgledalo, možete pročitati u tekstu Išli smo u Afriku.
Studirao je na Fakultetu organizacionih nauka. Otac jednog malog dečaka i zaljubljenik u tenis.
12:10 – 12:25

E-fakture i novi digitalni poslovni pejzaž

Sales Manager, Unimaze

Emin Devlić

Emin Devlić ima bogato prodajno i menadžment iskustvo u različitim sektorima. Sa pozitivnim pristupom i ambicijom, on sledi moto "Aim for the moon and if you miss - you'll end up in the stars".
Na poziciji Sales Manager-a u kompaniji Unimaze, nadgleda aktivnosti u prodaji kako lokalno tako i regionalno, učestvuje aktivno u promocijama i prodajnim kampanjama, te donosi odluke na osnovu podataka radi unapređenja performansi i resursa.
Takođe razvija i održava ključne klijentske odnose i identifikuje nove tržišne prilike u čemu mu iskustva na prethodnim pozicijama, kao što su Senior Business System Analyst i Key Account Manager, kako sam kaže, izuzetno pomažu.
12:30 – 12:45

Kako se kalio ERP?

Direktor prodaje, Datalab SR

Dejan Kontić

Kroz petnaestogodišnje iskustvo bavljenja prodajom poslovnih programa, ERP i knjigovodstvenih rešenja, čuo je i video najrazličitije vrste i nivoe problema u svakodnevnom poslovanju preduzeća u Srbiji. Svaku novu prodaju doživi kao priliku da akumulirano znanje iz raznih sfera primeni na konkretnom pridobijenom slučaju i tako pomogne preduzećima da lakše prebrode trenutne probleme ali i jasno dešinišu svoje vidike za budući razvoj.
CEO, Aluroll

Prvoslav Obradović

12:50 – 13:05

Integrisana softverska podrška na prodajnom mestu – InoPOS

Osnivač, INOCOM

Ivan Novaković

Ivan Novaković poseduje bogato i raznovrsno iskustvo u oblasti informacionih tehnologija. Tokom profesionalne karijere bavio se računarskim mrežama, web servisima i razvojem usluga u oblasti IT. Vodio je više projekata implementacije informacionih sistema. Ima bogato iskustvo u procesu fiskalizacije i integracije fiskalnih uređaja u informacione sisteme a danas je autor sertifikovanog sofrvera za fiskalizaciju i e-fakture. Programer i predavač sa diplomom mastera za elektronsko učenje, preduzetnik, vlasnik IT firme INOCOM koja postoji pune dve decenije.
13:10 – 13:25

Kafe pauza

13:30 – 13:55

AI revolucija kroz Large Language Model – Google u vašoj garaži

Co-founder & COO, Yottaanswers Inc.

Prof. dr Stevan Milinković

Prof. dr Stevan Milinković diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega se zaposlio u Institutu "Vinča". Posle završetka postdiplomskih studija prelazi u Vojnotenički istitut, a nakon odbranjenog doktorata počinje da radi na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Početkom svoje karijere, bavio se istraživanjima u oblasti nuklearne elektronike, a kasnije teorijom jonsko-molekulskih reakcija i njenom primenom u merenju koncentracije toksičnih materija u atmosferi u realnom vremenu. Objavljeni radovi u ovoj oblasti omogićili su mu angažovanje na projektu za NASA Langley Research Center u okviru istraživanja upotrebe umreženih senzora za detekciju toksičnih para i gasova na lansirnim rampama za testiranje raketnih motora (Stennis Space Center). U oblasti automatskog upravljanja proučavao je kontinualne i diskretne singularne sisteme i sisteme sa kašnjenjem. Koristeći dobijene rezultate razvio je specijalne algoritme za upravljanje sistema sa distribuiranim parametrima koje je uspešno primenio na proces izvlačenja optičkih vlakana. Učestvovao je u osnivanju Računarskog fakulteta u Beogradu (RAF), od samog početka bio je dekan (period 2003-2008, dva mandata), a u periodu 2018-2021 ponovo je bio dekan. Pored nastave, na RAF-u se bavio integracijom izolovanih oblasti veštačke inteligencije, primenom različitih arhitektura dubokih mreža na probleme računarskog vida i robusnog prepoznavanja govora, kao i razvojem različitih metoda za njihovo obučavanje i upotrebu na namenskim računarskim sistemima sa ograničenim resursima. Inicijator je istraživanja u oblasti kreativnih industrija, od kojih se izdvaja primena alata veštačke inteligencije i algoritama generativne umetnosti. Trenutno je profesor emeritus na Računarskom fakultetu, suosnivač i Chief Operating Officer kompanije Yottaanswers Inc.
14:00 – 15:00

Panel: AI Fatamorgana

Moderator: Dejan Ristanović (PC Press); Učesnici: dr Dušica Filipović Đurđević (Filozofski fakultet), dr Dejan Mirčetić (Institut za veštačku inteligenciju), Danilo Krivokapić (SHARE Fondacija), Prof. dr Stevan Milinković (Yottaanswers Inc.), Petar Vasić (Vasić media), Nenad Cvjetićanin (advokat)

15:05 – 15:10

Kafe pauza

15:15 – 15:40

Kako rastemo: Lekcije iz Doline Smrti

Kreativni direktor, Tomato Tomato Communications

Branko Đaković

Nakon duže i zamorne karijere u medijima, prebegao je u poslovne konsultantske vode i učestvovao u formiranju TTC-a oslanjajući se u velikoj meri na talente svojih partnera i zaposlenih, kao i nepresušnu potrebu klijenata za kvalitetnom podrškom.
TTC među svojim klijentima ima najveće svetske IT kompanije i za potrebe njihovih timova, kao i za podršku njihovim partnerima širom sveta, organizuje razvojne seanse, koje se kreću od dvočasovnih radionica do dvogodišnje prodajne akademije.
15:45 – 16:45

Panel: ERP na zadovoljstvo korisnika

Moderator: Vesna Čarknajev (PC Press); Učesnici: Ana Brkić (AB Soft), Petar Miljković (GoPro), Miloš Bošnjak (IIB), Emin Devlić (Unimaze)

16:50 – 17:00

Zagonetni kviz sa Urošem Petrovićem

Pisac

Uroš Petrović

17:05 – 18:00

Ručak

18:05 –

Svečano zatvaranje uz muzički program

Musician/Band

Marko Louis

Proslavljeni vokal i perkusionista Marko Stojanović Luis rođen je u Minhenu u porodici srpskih muzičara. Studirao je muziku na Minhenskom konzervatorijumu, a balkanske ritmove učio je od oca Ljubiše Stojanovića Luisa, koji je takođe perkusionista. Godine 2007. preselio se u Srbiju, gde je studirao dizajn zvuka, i nastavio da razvija svoju karijeru kao izvođač i vođa benda. Izdao je dva albuma sa svojim bivšim soul bendom Marakia, a 2015. je objavio svoj prvi solo album Shine on me. U aprilu 2017. izdao je svoj drugi solo album Beskraj koji je uglavnom na njegovom maternjem jeziku, srpskom. Pored rada na albumima, sarađivao je na brojnim muzičkim projektima sa umetnicima iz celog Balkana. Marko uvek kaže „u muzici ne može biti granica“ i to uverenje živi tokom svojih živih nastupa i muzike.
Muzički ansambl

Imperial strings

Jovana Dragić – violina
Aleksandra Đorđević - violončelo
Muzički ansambl Imperial strings iz Beograda predstavlja ženski akustični duo koji izvodi popularnu, filmsku, tango, džez i evergrin muziku. Ansambl čine profesionalne licencirane umetnice, violinistkinja Jovana Dragić i violončelistkinja Aleksandra Đorđević. Ideja o nastanku ovakvog ansambla proističe iz želje umetnica da zvuk klasičnog muzičkog sastava prilagode uhu savremenog slušaoca i odgovore na zahteve postavljene pred nove generacije muzičkih izvođača.

Tokom više godina svog postojanja, ansambl ostvaruje značajan broj nastupa na koncertima, festivalima, korporativnim, kulturnim i privatnim događajima širom Srbije. Tokom letnjih meseci 2021. godine Imperial strings realizuje turneju na crnogorskom primorju nastupajući u okviru kotorskog muzičkog festivala.