Skip to main content
direktor PC Press-a

Autor: Vesna Čarknajev

RE:Start 23, deveta BIZIT konferencija, biće održana 9. i 10. novembra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Talas promena u sferi poslovanja nas je zapljusnuo, a ostanak na površini zavisi od toga da li smo na te promene u stanju da odgovorimo tehnološkim inovacijama.

Pandemije se (možda) smirila ali ne i turbulencije na globalnom tržištu. Taman kad smo pomislili da ćemo uplivati u mirnije vode počeo je rat usred Evrope, pa se ekonomija nije vratila u prvobitni kolosek. Upravo suprotno, svedoci smo poskupljenja energenata, namirnica i ograničavanju trgovinskog tranzita. Ratni vihor imaće dalekosežne posledice po svetsku ekonomiju. Ali, mesta za optimizam ima… ili ga mi moramo sami stvoriti.

Biznis nije i ne bi smeo da stane. Idemo dalje a oni najhrabriji i najagilniji, oni koji su pre drugih digitalizovali svoje poslovanje i učinili ga mogućim na daljinu, u situacijama fizičkog zatvaranja, izolacije, ratova i drugih prepreka, idu brže i bolje od drugih.

Nije sve tako sivo, naprotiv

Uprkos svemu, investicije i dalje rastu, a imamo i najave novih. Migraciona groznica je iz Rusije donela novih 1200 upravo registrovanih kompanija, većinom u IT industriji, što će Srbiju dodatno mapirati kao dobru IT lokaciju i povećati naš izvoz. Iako će neke naše kompanije, koje su imale tržišta i dobavljače u dve zaraćene zemlje beležiti probleme u poslovanju, ukupni skor će biti u plusu. U aprilu je zabeležen skromni rast od 2% industrisjke proizvodnje (u odnosu na isti mesec prethodne godine) dok se za čitavu 2022. očekuje međugodišnji ukupni rast na nivou od 4,6%.

Očekivanja od IT sektora su velika, ne bez osnova, i dvojako će uticati na dostizanje tog rasta. Pre svega kroz izvoz sopstvenih usluga, gde je cilj preko dve milijarde evra, a podatak da je u prva dva meseca ove godine izvezeno 347 miliona verifikuje ova očekivanja kao moguća. Još su veća očekivanja u segmentu primene u drugim privrednim delatnostima gde će IT industrije implementacijom svojih rešenja obezbedi veću produktivnost, bolji kvalitet, manje troškov… ukratko, podići konkurentnost.

Znanje i resursi

Stvaranje nove vrednosti kroz fuziju biznisa i tehnologije je potreban, ne i dovoljan uslov za dalji rast privrede. Potrebno je još i da se prevaziđe jaz u digitalnim veštinama kako bi tehnologija pokazala svu svoju moć. Znanje i tehnološki resursi su recept za sve kojima treba RE:Start.

Kao i svih prethodnih godina, baš na BIZIT-u ćemo razgovarati o tome kako da pravilno izaberemo tehnološke resurse i kako da ih primenimo obezbeđujući stalni rast. Više od pedeset eminentnih stručnjaka iz sveta tehnologije, biznisa, komunikacija, obrazovanja i medija će sa bine hotele Crowne Plaza deliti svoja znanja i dragocena iskustva o primeni savremenih tehnologija u poslovanju.

U dvodnevnom programu, kroz niz predavanja, panel diskusija i radionica, upoznaćemo trendove i dobiti recept za njihovu primenu. A trendovi koji neće zaobići našu zemlju su dalji rast cloud servisa, IoT i AI tehnologije, električna vozila, pametne kuće i gradovi, online korišćenje javnih servisa, automatizacija i robotizacija, 5G mobilne mreže (valjda i one stignu do nas), hibridni model rada, digitalizacija novca i vraćanje znanja na mesto ispred svega i iznad svih.

Obezbedite svoje mesto na najvažnijem poslovnom događaju ove jeseni, prijavite se već sada za učestvovanje i vidimo se na BIZIT-u!