Skip to main content
pisac

Autor: Uroš Petrović

Uroš Petrović (1967) je autor koncepata za usavršavanje “Kako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja” i “Psihološki tango”.
Jedan je od prvih kreativnih ambasadora Srbije u okviru projekta “Srbija stvara”. Bio je dugogodišnji predsednik Mense Srbije i jedan je od najuspešnijih rešavača IQ X testa na svetu.
Sa doktorom Rankom Rajovićem je koautor inovativnog programa za obrazovne i vaspitne ustanove „NTC sistem učenja”, koji se primenjuje u više od petnaest zemalja Evrope. Gostuje kao predavač na fakultetima, u školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, kao i na poslovnim forumima i kongresima.
Uroš Petrović je književnik čija dela pomeraju granice u savremenoj literaturi za decu i mlade. Autor je osamnaest knjiga i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade, između ostalih – tri puta nagrada "Neven", tri puta nagrada "Dositejevo pero", dva puta nagrada Zmajevih dečjih igara "Rade Obrenović" za roman godine, Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi, nagrada "Plavi čuperak" za knjigu godine, Nagrada Zmajevih dečjih igara za doprinos savremenom izrazu u literaturi za decu, i druge. Počev od zbirki priča – mozgalica i romana u zagonetkama do fantastičnih pripovesti, dela ovog autora jesu originalne pustolovine koje nagrađuju čitaoce. Razmrdavanje vijuga, susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, raskošna mašta i osobeni humor u njegovim knjigama, učinili su njegova dela omiljenim štivom i za odrasle.
Knjige su mu do sada objavljene i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Češkoj, kao i na engleskom jeziku.
Po Petrovićevom nagrađenom romanu "Peti leptir" snimljen je prvi 3D dugometražni igrani film u istoriji srpske kinematografije.
Autor je i tri stone društvene igre, i dvostruki je dobitnik priznanja “Dobra igračka” Prijatelja dece Srbije za najbolju igračku godine, za igre "Martina zagonetna kutija" i "Dum Dum Dum".
Podsticao naciju na razmišljanje i u zasebnoj rubrici unutar kultnog serijala "Fazoni i fore", kao i u kvizu "Lavirint" na Javnom servisu Radio televizije Srbije kao Tvorac lavirinta i najteža prepreka za takmičare.
Petrović je dobitnik i većeg broja prestižnih nagrada za fotografije (od kojih dva puta nagrada magazina Nešnal Džiografik), koje objavljuje u čitavom svetu.

Mnogo ljudi danas odlazi u teretane i posvećuju veliku pažnju dobroj formi svoga tela, što je vredno svake hvale i podrške. Ipak, šta je sa gimnastikom uma? Upravo je ona presudna za kvalitetan život i rad.

Radionica koju će Uroš održati na predstojećoj BIZIT konferenciji se sastoji od interaktivnog razmrdavanja moždanih vijuga – od verbalnog promišljanja do buđenja umnih moći u više dimenzija. Prisutni će spoznati širinu svog promišljanja, koje mnogi nisu ni bili svesni. Grupa donosi veliki broj zamisli u različitim delatnostima, koje zaista nikada niko nije smislio.

Naredni segment je posvećen ohrabrivanju učesnika na dalje razmišljanje izvan ustaljenih, uobičajenih i očekivanih okvira, na smelo smišljanje i glasno izražavanje sasvim novih ideja.

Uz pomoć novonastalog nivoa samopouzdanja, promišljanje ide i korak dalje – praktičnom primenom na poziciju u profesiji, sa uočljivim mogućnostima povoljnog uticaja i na privatan život.

Zagonetna pitanja su metod kojim uspešno možemo da beskrajni splet naših neuronskih puteva probudimo u željenim smerovima, u zavisnosti od toga šta želimo da postignemo. Takođe, služe da nateramo tu moćnu mrežu, koja povezuje naših stotinak milijardi neurona, da zatreperi kao nikada do sada i da ono što radimo učinimo mnogostruko zanimljivijim i za sebe i druge. Pri rešavanju zagonetnih pitanja, prisutni povezuju ono što znaju, ono što tek čuju i ono što pretpostavljaju te tako spoznaju i nešto sasvim novo i drugačije. Sve to dovodi do pravog vatrometa ideja.

Ovakvim pristupom dolazi se do prodora u razmišljanju bez barijera, a upravo je ono presudno za pravljenje razlike u dostignućima, bez obzira na oblast interesovanja ili delovanja. Kalupi se razbijaju u paramparčad.

Sa radionice će svako od prisutnih izaći inspirisan za korak dalje u kreativnosti i komunikaciji sa sobom i sa drugima, u poslu i u životu.

Ukoliko vas interesuje da razmrdate svoje moždane vijuge, na predstojećoj BIZIT konferenciji koja će se održati 9. i 10. novembra, u hotelu Crowne Plaza, imaćete prilike da čujete radionicu Uroša Petrovića.