PREDAVAČI I UČESNICI PANELASlika: Dr Mirela Alpeza

Dr Mirela Alpeza
vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i direktor CEPOR-a – Centra za politku razvoja malih i srednjih preduzeća u Zagrebu
Mirela je poslednjih desetak godina aktualizovala je problematiku porodičnih preduzeća i prenosa poslovanja. Pokrenula je niz inicijativa čiji je cilj razvoj sistema podrške za prenos poslovanja malih i srednjih preduzeća, među kojima su: Centar za porodična preduzeća i prenos poslovanja, Forum porodičnih preduzeća, Klub kupaca malih i srednjih preduzeća, te Business Transfer Barometar – prvo istraživanje na temu prenosa poslovanja malih i srednjih preduzeća u Hrvatskoj. (Ko)autor je publikacija „Prenos poslovanja – mini vodič za poslovnu zajednicu“ i „Izazovi prenosa poslovanja u malim i srednjim preduzećima“. DetaljnijeSlika: Adnan Misimović

Adnan Misimović
generalni direktor porodične kompanije Megamixdetaljnije
Adnan ove godine puni 33 godine i petu godinu je na čelu porodične firme Megamix iz Sarajeva, koja pruža usluge logistike i distribucije, broji 180 zaposlenih i i godišnji prihod od 15 miliona evra.
Odrastao u Sarajevu, gde je završio srednju školu i ekonomski fakultet; raspuste je provodio radeći u skladištu kao manipulativni radnik i na terenu kao izlagač polica, a paralelno je sa 15 godina počeo da prevodi korespondenciju i sastanke sa stranim partnerima.
Tokom studija je stažirao u Raiffeisen brokerskoj kući, te radio projekte za P&G i Vienna Insurance Group, koji su poslužili kao ulaznica da Henkel, partner njegove porodične firme, samoinicijativno ponudi da Adnan počne karijeru kao pripravnik u strateškom odelenju za marketing u Beču 2008. godine. DetaljnijeSlika: Boris Popović

Boris Popović
suvlasnik firmi Alarm automatika i Alarm express service
Boris je rođen 1966. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Rijeci, diplomirao elektrotehnički fakultet u Zagreb na FER-u, i dobio MBA diplomu 2000 godine na Bledu (IEDC).
Kompanije Alarm automatika i Alarm express service osnovao je 1989. zajedno sa, prijateljom iz detinjstva, Branimirom Vukovićem, sa kojim je zajedno završio, osnovnu, srednju školu te fakultet te, a i dalje zajedno razvijaju firme i uključuju nove ljude u partnerstvo u tim kompanijama. Firma je prisutna u deset zemalja regiona, zapošljava više od 150 ljudi i jedan je od lidera u industriji tehničke zaštite u regionu.
Društveno je aktivan u nekoliko udruženja građana, član Partnerskog veća PGŽ i Nacionalnog veća za nauku. Predsednik je Saveta za konkurentnost UA Rijeka i Poslovnog kluba PartneRi. Bivši sportista –veslač i još uvek aktivan kao veteran u VK Jadran Rijeka.Slika: Boris Vukić

Boris Vukić
partner i jedan od osnivača Adizes Southeast Europe (ASEE) i Senior Associate Adizes Institute USA
Na Institute USA je krajem 1995. sertifikovan za vođenje organizacionih promena. Prvi put je sa porodičnom kompanijom radio 1996. kao konsultant za organizacionu transformaciju. Problemi tranzicije u porodičnim kompanijama tada nisu postojali, pa ih nije ni uočio.
< Prvi otvoren seminar „Osnivač, osnivačeva kompanija i osnivačeva deca“ vodio je 2009 godine. Na konferencijama na temu porodičnih kompanija u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Banjaluci, Skoplju, Sent Peretrsburgu, Viljnusu... govorio je kao uvodničar, bio voditelj panela, suorganizator...
Predavač je na Adizes SEE Ledership Programu od njegovog pokretanja 2013 godine. DetaljnijeSlika: Slobodan Marković

Slobodan Marković
osnivač i predsednik Upravnog odbora Comel Beograd
Studije energetike završio je u Beogradu, a svoje dugogodišnje radno iskustvo stekao je u istoj oblasti. Prvu privatnu firmu Comel je osnovao 1990. godine, sa snažnom vizijom da će izgraditi organizaciju koja „živi i radi samostalno“. Temelje poslovanja postavio je na odgovornom ponašanju i etičkim principima i uverenjima.
Comel Beograd je do danas izrastao u profesionalni poslovni sistem koji, sa dve ćerke kompanije, posluje u domenu proizvodnje i remonta energetskih transformatora, projektovanja, inženjeringa, izvođenja radova i prodaje elektroenergetske opreme.
Posvećen porodici i stalnom napredovanju u privatnom i poslovnom životu, Slobodan je spreman da napravi ključne promene kada je to potrebno i da sa velikim entuzijazmom podeli i prenese svoje znanje i iskustva mlađim generacijama. Danas je ponosni deda koji svoje unuke podržava i prati u obrazovanju i usmerava ih na put pravih životnih vrednosti.
Aktivan je član nekoliko udruženja u kojima radi na obnovi tradicionalnih vrednosti, član CIGRE Srbija i član Sportskog saveza Srbije.Slika: Milovan Zvijer

Milovan Zvijer
advokat, partner u Four Legal
Milovan je advokat sa preko deset godina iskustva u savetovanju domaćih i stranih lica u M&A poslovima i drugim oblicima prenosa poslovanja.
Nakon rada u jednoj od najvećih advokatskih kancelarija u Beogradu, na nekim od najzanimljivijih projekata u Srbiji, sa trojicom prijatelja i kolega osnovao je Four Legal, sa namerom da zajednička znanja i iskustva iz raznih oblasti (M&A, bankarstvo i finansije, upravljanje NPL portfolijima, stečaj) integriše u celinu i, pre svega, domaćim klijentima omogući da budu ravnopravni pregovarači i učesnici u složenim transakcijama. Taj plan daje rezultate, Four Legal trenutno broji 14 ljudi, sa portfeljom klijenata od early stage lokalnih startup-ova do nekih od najvećih svetskih kompanija.
Pored kontinuiranog rada na poslovima biznis transfera (gde je uključen i u razvoj web platforme koja treba da olakša biznis transfere malim firmama), interesovanja mu sežu ka povezivanju prava, biznisa i sporta, tako da je pored rada na jednom startup-u koji se tiče sporta i član Žalbenog veća ABA lige (Adriatic Basketball Association).Slika: Miroljub Kršanin

Miroljub Kršanin
vlasnik Tehnomarketa
Kompaniju Tehnomarket je osnovao 1990. godine u Pančevu. Od početka poslovanja bavi se primenom aluminijuma u arhitekturi i industriji. Trenutno spada u deset vodećih evropskih preduzeća koja poseduju tehnologiju za proizvodnju i dizajn sertifikovanih sistema, kao i konstrukcije u sopstvenom vlasništvu.

U prethodnih pet godina kompanija je radila na projektima poput Krestosky Stadiona u St. Petesburgu, Ecobank HO i Kargo Centra Aerodroma u Gani, objekat Sinagoge Brookliyn u državi New York i druge.